Back to top

12. Nyúltenyésztési Világkongresszus

2021. november 3-5. között a franciaországi Nantes adott otthont a 12. Nyúltenyésztési Világkongresszusnak és a World Rabbit Science Association hagyományos ülésének. A rendezvényen Eiben Csilla kollégánk is részt vett.

A WRSA francia tagozatának (ASFC) és az INRAE GenPhySE szervezésének jóvoltából hibrid módon került megrendezésre a már 2020-ban esedékes, de a COVID járvány miatt kétszer elhalasztott, 12. Nyúltenyésztési Világkongresszus.

A szakmai eseményen 9 szekcióban - a 8 meghívott előadáson túl- több mint 230 bírált, szóbeli előadás vagy poszter bemutatásra elfogadott közleményt ismertettek élőben vagy online módon a résztvevőkkel.

Szekciók:

 1. Biológia és Élettan,
 2. Tenyésztés és Genetika,
 3. Etológia és Jólét,
 4. Tartás és Ökonómia,
 5. Takarmány és Takarmányozás,
 6. Nyitott szekció,
 7. Kórtan és Egészségügy,
 8. Termékminőség,
 9. Szaporodás

E mellett öt aktuális témában folyt kerekasztal beszélgetés:

 1. Tenyésztés az antibiotikum-korszak után,
 2. Fogyasztói igényeknek és szabályozásoknak megfelelő új termelési rendszerek,
 3. Jólét növelése a nyúllal a fejlődő országokban,
 4. Nyúlhús kobzás a vágóhídon,
 5. Kokcidiózis.

Intézetünket Dr Eiben Csilla képviselte egy poszterrel (Eiben Cs., Mészáros M., Gulyás B.,Végi B., Drobnyák Á., Barna J., Molnár T., Szalay I.T., Liptói K. - Conservation and performance of the native Hungarian Giant rabbit breed. BG-06.) és egy előadással (Eiben Cs., Sándor M., Sándor F., Mohaupt M., Kustos K. - Effect of short fast-refeeding and light program on rabbit doe reproduction. R-08).

Hazánk tizenhat közleményben való részvétellel sikeresen szerepelt a kongresszuson, a Termékminőség szekcióban pedig a magyar közreműködésű előadást választották a legjobbnak.

A kongresszus anyagát a regisztrált résztvevők e-könyv formájában kapták meg. Bővebb információ az alábbi linken hamarosan elérhető lesz: http://world-rabbit-science.com/WRSA-Proceedings/Congress-2021-Nantes/Nantes-2021-01.htm

 

WRSA ülés

Hagyományosan, a kongresszus alatt ülésezett a Szövetség. Az eseményen Malajzia és a Fülöp-szigetek új tagként bemutatkozott és csatlakozott a WRSA-hoz. A pénzügyi-, a weboldal- és a fejlődő országok beszámolói után szó esett a WRSA hivatalos negyedéves folyóiratának, a 2013-tól ingyenes és szabad hozzáférésű World Rabbit Science újságnak a népszerűsítéséről a színvonalának emeléséhez (jelenlegi Q3-ról Q2-re).

Az ülésen megújult a WRSA elnöksége. Végül a Szövetség spanyol tagozata bemutatta javaslatát a következő, 2024-ben esedékes, 13. Nyúltenyésztési Világkongresszus megszervezésére, amelyet az elnökség elfogadott. A WRSA Magyar Tagozat titkáraként Dr. Eiben Csilla az ülésén is részt vett.