Back to top

Egyen galambot és nyulat, mert egészséges!

A galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges élelmiszerforrás; a termékek megjelennek a piacokon, a boltokban és az éttermek kínálatában is - mondta az agrárminiszter Gyomaendrődön, a Galamb- és Kisállat kiállítás megnyitóján.

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége az egész országot lefedő szervezeti hálózatával biztosítja a magyar galamb- és kisállattenyésztés magas színvonalon tartását, a benne rejlő értékek megőrzését – mondta Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

A galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges alapanyag, élelmiszerforrás. A tenyésztés ráadásul – legyen szó akár hazai dísz- és haszongalamb fajtákról, hazai nyúlfajtákról – hozzájárul a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni, amely nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is rendkívül fontos - mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a galambokkal, kisállatokkal való foglalkozás közösségépítő erő.

AMagyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége az egész országot lefedő szervezeti hálózatával biztosítja a magyar galamb- és kisállattenyésztés magas színvonalon tartását, a benne rejlő értékek megőrzését – mondta Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

A galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges alapanyag, élelmiszerforrás. A tenyésztés ráadásul – legyen szó akár hazai dísz- és haszongalamb fajtákról, hazai nyúlfajtákról – hozzájárul a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni, amely nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is rendkívül fontos - mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a galambokkal, kisállatokkal való foglalkozás közösségépítő erő.

Nagy István arról is beszélt, hogy a galambászat és a nyúltenyésztés gazdasági hasznot is jelent. Az agrártárca támogatást nyújt a haszongalamb vásárlásához, a tenyésztők 2019 óta igényelhetik azt, eddig 117 millió forinttal segítették ezt a tevékenységet.

Magyarország kiváló minőségű nyúlhúst állít elő, amely Európa-szerte keresett. A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsféle, az egyik legfontosabb fehérjeforrás, amelynek minimális a zsírtartalma, mégis változatosan és ízletesen készíthető el. A belföldi fogyasztása 2 százalékról 10 százalékra nőtt. Mindezek alapján látszik, hogy újra kezdjük felfedezni a galamb és a nyúlhús értékeit, a termékek megjelennek a piacokon, boltokban, éttermek kínálatában is - mondta a miniszter.

A tárcavezető köszöntötte a Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetséget megalakulásának 140. évfordulója alkalmából, valamint a Gyomai és Endrődi Galamb és Kisállattenyésztő Egyesületeket megalakulásuknak 70. évfordulója alkalmából - áll a közleményben.

Forrás: napi.hu

2022.11.12.