Back to top

Export piacok meghódítására nyert uniós támogatást a szürkemarha tenyésztő egyesület

Mintegy 90 millió forintot kitevő uniós promóciós támogatást nyert el a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete hústermékeinek harmadik országokban történő értékesítéséhez. A sikeres pályázást a Földművelésügyi Minisztérium segítette.

Új értékesítési csatornákra és piacokra van szüksége a különleges értékű, hagyományos magyar élelmiszereknek. Ezt a célt az EU is támogatja, amit a szürkemarhát tenyésztő egyesület ki is használ a fajtából készült hústermékek harmadik országokban való népszerűsítéséhez – jelentette ki Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, a magyar szürke marha húsa különleges minőségű termék, amely részben a fajta jellegzetességéből, részben az extenzív tartási viszonyokból adódik. Ezt a minőséget 2011 óta az unió is elismeri, hiszen európai oltalom alá helyezte a terméket. Ezt érdemes megismertetni minél szélesebb körben.

A szaktárca génmegőrzésre szánt forrásokkal, termeléshez kötött támogatásokkal és átmeneti nemzeti támogatásokkal segíti a magyar szürke szarvasmarha tenyésztését, ám ezek optimális esetben csak kiegészítő jellegűek, a tenyésztés gazdaságosságát a piaci sikerességnek kell meghatároznia. A harmadik országok piaci lehetőségeinek feltárása ebben komoly lehetőséget jelent.

A munkát segítő uniós pályázati forrás más ágazatoknak, tenyésztő-szervezeteknek is hozzáférhető. A 1144/2014/EU rendelet lehetőséget jelent a mezőgazdasági termékek bel- és külpiaci promóciójára.

Baracskay Lajos a tájékoztatón elmondta,hogy az övék volt az első olyan pályázat, ami magyar részről ehhez a pályázati lehetőséghez kapcsolódva eredményes volt. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke hozzátette, egy fajtát nem lehet fenntartani csupán a támogatásokból, annak tenyésztését, tartását gazdaságossá kell tenni. Az sem elég, ha csak a magyar piacon sikerül a termékeket elfogadtatni, nyitni kell a külpiacok felé is, ez a pályázat pedig most ezt teszi lehetővé.

Az elnyert támogatás becsült elszámolható költsége 300 ezer euró. Ebből Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban nyílik mód a magyar szürke szarvasmarha megismertetésére és a termékek bemutatására. A fajtaegyesület filmeket készített a tartási körülményekről, recepteket állított össze, a jövőben pedig külföldi kiállításokra is vinnék a termékeket, illetve helyben főznének.  A fogadó ország ízlésvilágába is beszeretnék illeszteni a magyar szürke húsát. Külpiacokra elsősorban tőkehús kerül, de azokban az országokban, amelyek előírásai engedélyezik a feldolgozott szárazáruk bevitelét, ott az utóbbi termékkörrel is megjelenik az egyesület.

Forrás: 

Magyar Állattenyésztők Szövetsége

2018.03.30.