Back to top

III. AgrárAkadémia - Méhészeti konferencia a partiumi magyar méhészek számára

2019. március 28-án a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület és a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete szervezésében méhészeti szakkonferenciát tartottak Piskolton a Kultúrotthonban, melyen több mint 120 méhész vett részt.

Kovács Szabolcs (falugazdász) főszervező beszédében elmondta, sok segítségre van szükségük a méhészeknek, éppen ezért a szatmár megyeieken túl a bihari és szilágysági méhészeket is meghívták erre az alkalomra. A konferenciát megnyitotta Kovács Endre, a község alpolgármestere, a helyi RMDSZ elnöke. Magyar Loránd RMDSZ parlamenti képviselő elmondta, sikerült megakadályozniuk, hogy az állattenyésztési törvény a méhészekre is vonatkozzon. Mint fogalmazott, reményei szerint az új, a méhészek szempontjait figyelembe vevő törvény hasznára lesz ennek a közösségnek.  „Országos szinten - tudomásom szerint - a Szilágy megyei méhészet az egyik legjelentősebb. Ők állnak ebből a szempontból a legjobban. Tudni kell a méhészekről, hogy egyesületekbe tömörülnek, úgy tudnak támogatást kapni. Úgy gondolom, egységesíteni kellene ezt a társadalmat, ne legyen minden megyében több egyesület. Egy nagy érdekvédelmi szervezetük legyen, ami hatékonyabban működhetne”.

„Sokkal nagyobb arányban pusztulnak el a méhek, mint korábban” - kezdte előadását Dr. Békési László. Mint hozzátette, sajnos a pontos okokról, a helyes védekezésről egyelőre ő sem tud sokat mondani. „Ezzel kapcsolatban a világon mindenütt komoly kutatómunka folyik” - magyarázta. Mint hozzátette, a betegségekről, méhpusztulásokról, kaptárelhagyásról, mérgezésekről szóló előadásában inkább kapaszkodókkal szolgál, hogy mégis mire ügyeljenek a méhészek.

A gödöllői Méhészeti és Méhbiológiai Intézet részéről több előadás is elhangzott. Rácz Tímea az intézet történetét ismertette, majd a jelenlegi feladatokról és a pannon méh morfológiai vizsgálatairól beszélt. Sisa Anita és Donkó Kata Sára a Méhgyűrű programról és a méhészeti intézetben végzett szelekciós munkáról számolt be előadásában. Horváthné dr. Kiss Tünde a mézek összetételéről, vizsgálatuk módszereiről és ezek jelentőségéről tartott előadást. Flórián Márton a méhviasz összetételét és vizsgálatát ismertette.

A konferencia keretében a mezőgazdasági szövetkezetek fontosságát vázolta fel a Dél-nyugat Szatmári Helyi Akciócsoportot vezetője, Tóga István, Papp Dénes Zsolt pedig a méhészek számára elérhető támogatásokról beszélt.

Minden méhészt érintő témáról, a méhanya életkorának a méhcsaládok tavaszi fejlődésére és a méztermelésre kifejtett hatásáról tartott előadást dr. Oláh János és Takács Marianna (Debreceni Egyetem). Takács Marianna az ázsiai méhatka (Varroa destructor) elleni védekezés stratégia lehetőségeit is ismertette.

A rendezvény nagy sikerére való tekintettel a jövőben más megyékben is szerveznek különböző mezőgazdasági szakterületre fókuszáló összejöveteleket.