Back to top

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Szeptember 11-13. között immár hatodik alkalommal került megrendezésre Gödöllőn a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál.

Az idei évben a fesztivál kiemelt partnerei a nemzeti park igazgatóságok voltak, amelyek a Magyar Nemzeti Parkok Hetének keretein belül népszerűsítették ökoturisztikai bemutatóhelyeiket, attrakcióikat, programkínálatukat és szolgáltatásaikat.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetét Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, aki beszédében felhívta a figyelmet az ember és az őt körülvevő környezet együttműködésének és a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára: Az ember léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ. Ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével – mondta.

    

Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves regisztrált látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik az országban, ezek fele a nemzeti parkokban.

  

A nemzeti parkokkal egy kiállítói területen mutatkozott be a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, amely több szakmai programban is együttműködik a parkokkal, és alapítója a Fesztiválnak.