Back to top

Polgárőrök kutyás szolgálattal a bűnmegelőzésért – Kuvaszokat adtak át Dunakeszin

A kuvasz érdekében fogott most össze a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége – fogalmazott V. Németh Zsolt a Polgárőr Szövetség kutyás szolgálatának, valamint a magyar kutyafajták, kiemelten a kuvasz népszerűsítésére létrejött mintaprogram nyitórendezvényén kedden, Dunakeszin.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az FM két ágon is kapcsolódik a programhoz: a kiemelt állami feladatot jelentő genetikai erőforrások védelme és a hungarikumok kapcsán.

A génmegőrzési stratégiának fontos része a magyar kutyafajták megőrzése, hiszen az utóbbi években ezek közül van, amelyiknél a törzskönyvezett kölyökkutyák száma már az ötödére esett vissza. Legfőbb cél az eredeti tulajdonságok átmentése, valamint egy magas genetikai értékű, kompromisszummentes állomány létrehozása. Ebben az állami intézmények mellett a tenyésztőszervezeteknek is nagy szerep jut.

A Polgárőrök kutyás szolgálattal a bűnmegelőzésért elnevezésű program indításaként a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége most öt fajtatiszta kuvaszkölyköt adott át a polgárőr egyesületeknek a Rendőrségi Oktatási Kiképző Központban, ahol hamarosan megkezdődik az állatok kiképzése – ennek költségeit az FM vállalta magára. A program a közeljövőben további példányokkal folytatódhat.

Forrás: 

FM Sajtóiroda

2018.03.27.