Sajtószemle

Behajtási ünnep a Hortobágyon

A pásztorok védőszentjének, Dömötörnek a napján véget ért az idei legeltetési szezon a Hortobágyon, az állatokat látványos behajtási ünnep keretében terelték be téli szálláshelyeikre. A Hortobágyi Nonprofit Kft. minden évben nagyszabású ünnepség keretében mutatja be az érdeklő közönség előtt, amint a Kilenclyukú hídon át a többezres állatállomány színe-java - rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – felsorakozik, a pásztorok pedig számot adnak a behajtott állatállományról.

Európa élmezőnyében a hazai juhtenyésztés

Folyamatosan gyarapodik a hazai anyajuh állomány, emellett növekszik a termelési kedv is, hiszen évről-évre többen foglalkoznak juhtartással. A kedvező folyamatok a támogatáspolitikának, valamint a birtokpolitikának köszönhetőek – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, egy juh bemutató mintatelep átadásán.

Apimondia 2017

Október 2-3. – Folytatódott a 45. Apimondia Kongresszus, de szemmel látható volt, hogy az első napok tumultusa után, jóval kevesebb látogató érkezett a méhészek világtalálkozójára. A házigazda török méhészek java már túl volt a rendezvény megtekintésén, a külföldi méhészek pedig igen kis számban érkeztek. Ennek megfelelően az előadások látogatottsága is elmaradt a várttól.

Halra magyar!

Halfogyasztás tekintetében egész Európában a sereghajtók közé tartozunk. „Pedig a halételek egészségesek, ráadásul a magyar halak ízletesek, és akadnak jó, változatos receptjeink is”- hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet az OMÉK-on a halfogyasztás népszerűsítése érdekében szerveztek.

Az atkák pusztuljanak, a méhek ne!

Napjainkban az ökológiai szempontok, a fenntarthatóság hangsúlyozása nélkül szinte el sem képzelhető egyetlen élelmiszertermeléssel foglalkozó program, vagy tanácskozás sem. A 78. OMÉK-on nemcsak biopiaci standok működtek, hanem külön konferenciát is szerveztek az egészséges élelmiszerek termelése témakörben – tájékoztatott Lucskai Attila, az FM élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának munkatársa.

Oldalak